• westwijk in bloei
  • IMG_1639
  • IMG_1643
  • IMG_1645
  • IMG_1646
  • IMG_3407
  • IMG_3391
  • IMG_2892
  • IMG_5756

Het Zonnehuis Westwijk in Amstelveen huisvest een aantal kleinschalige zorgwoningen. Een aantal daarvan is voor ouderen met somatische klachten, anderen zijn specifiek gericht op bewoners met een vorm van dementie. De locatie heeft op de begane grond een levendige binnenruimte, de Dorpskern, waar de hele week tal van activiteiten worden georganiseerd. Deze binnenruimte is in het ontwerp uitgebreid met een gezellig terras ¬†buiten waar wanneer maar enigszins mogelijk gebruik van kan worden gemaakt. Dit terras maakt deel uit van de besloten tuin, die zo is ingericht dat ook mensen met dementie er zelf hun weg weten te vinden. Gezien de locatie van het terrein maken veel mantelzorgers gebruik van de ruimte, om samen met hun geliefde bewoner van het buiten zijn te genieten. Op het terras, maar ook door door de tuin te wandelen/te rollen. Door kruiden te ruiken/proeven/plukken bij de verhoogde kruidentuin, door even te kijken bij de kinderen van de kinderdagopvang (de tuinen zijn zo ontworpen dat de hekken naar elkaar opengezet kunnen worden) of naar de vlinders die op de bloemenborders afkomen. De tuin bevat daarnaast een kleine moestuin, waar sinds 2013 actief gemoestuinierd wordt voor en door bewoners. Planttafels, een verhoogde bak, een kast voor het materiaal, bonen tegen bamboestokken en een buitenkraan maken dit voor hen eenvoudiger. Het is een tuin die heel veel wordt gebruikt: er zijn bijna altijd mensen buiten, ook als het er niet echt weer voor lijkt…
Naast de binnentuin heeft Bureau Fonkel ook het groen rondom het gebouw ontworpen, geadviseerd bij het inrichten van de balkons. Het speelterrein van de naastgelegen kinderopvang, Het Zonnestoeltje, is ook door ons ontworpen (zie de portolio).

Locatie: Zonnehuis Westwijk, Amstelveen
Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland
Jaar van oplevering: Fase 1: 2010, Fase 2: 2011
Type tuin: Tuin voor mensen met dementie, tuin grenst niet aan een groep maar aan de ‘dorpskern’