• CIMG5244
  • CIMG5254
  • Heemstede doorkijk terras richting prieel
  • Heemstede hoekje met kruiden
  • Heemstede kruidenbakken op hoogte
  • CIMG5253
  • CIMG5252
  • zacht ezelsoor

Zorgcentrum Bosbeek in Heemstede is prachtig gelegen in de natuur. Voor de bewoners van┬áde gesloten afdeling ‘De Beuk’ was het echter niet mogelijk om daarvan te genieten zonder begeleiding: hun afdeling gaf alleen toegang tot een besloten binnenterrein. Toen de binnentuin echter een metamorfose onderging (zie ook het andere project bij Bosbeek) ontstond de interesse om de bewoners ook een fijn buitenterras te geven in de grote tuin. Het terras maakt op een natuurlijke manier onderdeel uit van de totale reeds aangelegde tuin. Borders verzachten de aanwezigheid van het hek en het hek is bewust laag gehouden. Doordat bewoners nu zelf naar buiten kunnen bleek na aanleg dat de toenmalige mensen met een ‘uitbreekrisico’ dit gedrag niet meer vertoonden, ook al in het hek zo laag dat ze er eenvoudig overheen kunnen stappen. Op een hoek van de buitenruimte staat het rozenprieel, als een soort uitkijkpunt naar wat er allemaal gebeurt op het pad naar de hoofdingang. Verhoogde bakken met kruiden voor in het eten en een zintuiglijke beplanting maken het terras tot een weldadige plek om te zijn…

Locatie: Zorgcentrum Verpleeghuis Bosbeek, Heemstede
Organisatie: Sint Jacob
Jaar van oplevering: 2009
Type tuin: Buitenterras bij gesloten afdeling voor bewoners met dementie